04 Aralık 2019,?13:35 -?Anasayfa // Kadın Gözüyle Haberi yazdır
Geçtiğimiz yıl ‘?ereflikoçhisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’ yerel esnafa destek için bir afiş hazırlatmıştı. Afişte;
“Alışverişi Yerel Esnaftan Yapın!
Size veresiye yazan Ahmet Amca’yı unuttunuz mu?
Kimi zaman anahtarınızı, kimi zaman çocuğunuzu emanet etmiştiniz. İyi gününüzde kötü gününüzde düğününüzde ve cenazenizde hep sizinle birlikte olan “Üzerimde para yok sonra versem olur mu?? diyebildiğiniz yerel esnafa sahip çıkın. Yerel esnaf yok olmasın!? yazıyordu.
Afişi asmamızı rica etmişlerdi bende hemen gazetemizin girişine herkesin görebileceği bir yere asmıştım. Başka iş yerlerinde pek göremeyince de “Dükkanlarının camlarına herkes asmalı!’ diye? yazmıştım köşemde.
İlçe esnafımız bu yıl daha da zor durumda!
***
Malum yabancı marketler..
Tabiri caizse mantar gibi her yerde bitiyorlar!
İlçemizin en işlek yerlerine konuşlandılar, 1-2-3- 5 derken artık sayamıyorum...Her yerdeler!
Gıda, kırtasiye, zücaciye, mefruşat, giyim, elektronik, elektrik, mobilya, hırdavat, akıla fikre gelmeyen envai çeşit? ürünlerle, ilçede bu işleri? yapan özellikle ‘küçük esnafın’ işine büyük darbe vurdular!
Haftada bir yenilenen aktüel katalogları ile özellikle hanımlara cazip gelen ürünler tercih ediliyorlar! Kısır günlerinin ana sorusu şu;? “Bu hafta hangisine ne gelmiş??
Bu zincir marketler biri de bizimki olmak üzere onlarca işyerinin kapanmasına sebep oldular!
***
İnternet alışverişi!
Yok böyle bir çılgınlık! Efsaneydi- öyleydi- böyleydi derken esnafa bir darbede bu internet alışveriş siteleri vuruyor!
Özellikle de gençler çok rağbet ediyorlar! İlçedeki bütün kargolar zannımca fulltime çalışıyorlardır!
Vatandaşta ne yapsın, bir yerde de biraz ucuz diye interneti tercih ediyor! Ayakkabıdan- deterjana- her şeyi hatta çocukların cici boğazına kadar oturduğun yerden al! ‘Kargo bedava olduktan sonra!’ diyor.
***
Ekonominin gidişatı maalesef iki liderin dudağının arasında! Onların? iki atarlı lafı ile dolar yükseliyor piyasalar alt üst oluyor!
Ekonomi bakanımız her ne kadar gülümseyerek; “Çeyreklik bazda büyümelerin ardından 3. çeyrekte ekonomimiz, yıllık bazda da büyümeye geçti. Dengelenme dönemi başarısı ile maliyetlerde sağlanan düşüş, artan güven endeksleri ve değişim sürecinin etkileri? ile sanayide gelen yıllık bazda büyümeyi önemli görüyoruz.? filan diyerek açıklamalar yapsa da biz bu büyüme endeksini bir türlü mutfağımızda hissedemedik! Alışverişimiz iyice zorlaşıyor bu durumda doğal olarak esnafa yansıyor!
***
Esnaf borçlu...
İlçemizde dükkan kiraları maşallah aldı başını gitti! Pirimiydi- vergisiydi- derken ödeme günleri de hemencecik geliveriyor! Elektriğe ikide bir gelen zamlar da esnafın belini iyice büktü!
Alışverişimizin hiç olmazsa bir kısmını “malı ilçe dışından gelen, parası ilçe dışına giden? ilçemize hiç bir ekonomik katkısı olmayan bu yabancı marketlerden ‘değil’ internetten ‘değil’ yerel esnaftan alalım! Yerel esnaf yok olmasın!
***
Yıllardır babadan kalma bakkallarını eşiyle işleterek üç çocuğunun rızkını çıkaran arkadaşım, Facebook sayfasından çok manidar bir paylaşımda bulunmuştu bende bayılmıştım!
“Alışverişin büyük çoğunluğunu malum marketten yapan bana da nispet olsu diye dükkanın önünden geçen bir komşum dükkana geldi.
-Buyur komşum, dedim.
-İki günlüğüne bana 250 lira verir misin? Maaşı alınca vereyim, dedi.
Zaman intikam zamanıydı!
-Abi alışverişini malum marketten yapıyorsun. Parayı da onlardan iste, kusura bakma veremem, dedim.Bir gidişi vardı. Kesin bir yere toslayarak gitmiştir. Alışverişe gelince onlar iyi- Para istemeye gelince Bakkal iyi öyle mi? Yok öyle bir dünya!?
?imdi arkadaşımın bu paylaşımı daha anlamlı geliyor bana çünkü artık bizimde bakkalımız var!
Bakkala anahtarınızı bırakabilirsiniz- eşyanızı emanet edebilirsiniz- adres sorabilirsiniz- borç isteyebilirsiniz- yanınızda paranız yoksa yarın getirebilirsiniz- camına ‘Satılık Daire’ ilanınızı asabilirsiniz- en önemlisi bakkalla konuşup sohbet edebilirsiniz arkadaşlar!
Bakkal bir kültürdür!
?? 5 Aralık 2019
Yönetici tarafından yazılan bu haber, 230 defa okunmuştur.
YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİ?TİR.

Diğer Kadın Gözüyle Haberleri
Tümü
Bu yazı memleket sevdalısı babam Mehmet Yücel’in...
YAZARLAR
-
MUSTAFA YÜCEL
Kenan Evren küsmüydü?
SON YORUMLANANLAR
-
Bir Seçenek Olarak Kırsal Turizm
Günümüzün yerel kalkınma anlayışı, her bölgenin kendi...
-
Kır ve ?ehir
Orta Çağ dönemlerinde savunma amacıyla surlarla çevrilerek k
-
ZEHRA Ö?RETMEN (II)
Kitabın kapaklarını kapattı. Babası toptancılar sitesinden g
-
Bu günlerde bitmiş olacaktı
Bu günlerde bitmiş olacaktı...
-
3 binden fazla çuval tuz dağıtıldı
Tuz dağıtımı yoğun talep görüyor...
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
Altaylı Uğur Işılak'ı eleştirdi
Altaylı Uğur Işılak'ı eleştirdi...
-
Vefat Edenler / 12 Aralık 2019
Vefat Edenler / 12 Aralık 2019...
-
Kooperatif faaliyetlerini durdurdu
Kooperatif faaliyetlerini durdurdu...
-
2020 yılına az bir süre kala vatandaşları telaş sardı
Nüfus Müdürlüğü’nde yoğunluk...
-
Bu günlerde bitmiş olacaktı
Bu günlerde bitmiş olacaktı...
ilancomtr
Emekçioğlu

?.K.YEM
Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat

Hazır beton
