03 Nisan 2013,?11:54 -?Anasayfa // KORİDOR Haberi yazdır

Sınavlar nasıl başımıza bela oldu? - Vural Gündüz

Her öğrenci hayatında en az bir defa kendine, hatta o anda çevresinde kim varsa şu soruyu...

  • Facebook Paylaş


  • Twitter Paylaş


????? Her öğrenci hayatında en az bir defa kendine, hatta o anda çevresinde kim varsa şu soruyu sormaktan kendini alamaz; "Bu sınav işini kim icat etti?" Bu konunun nerden aklıma geldiğini birçoğunuz anlamıştır.

????? Sınıfa girip sınav için hazırlanın birazdan sınav yapacağım dediğim bir gün öğrencilerden birinin 'Bu sınav işini kim icat etmiş?' demesiyle ben de şimşekler yeniden çaktı. Sahi bu sınav işini kim icat etmiş, başımıza bela etmişti? Önceden beri sıkça sorduğum bu soruyu, sınavları ben yapar olunca unutup gitmiştim. İşte fırsat dedim, kendi kendime. Öğrencilere sınava başlamadan önce "Sınavı kim icat etmiş?" herkes araştırsın, bulduğu bilgileri sınıfta paylaşalım dedim. Ama biliyorum öğrenciler ilk önce bilge adam "google" soracaklardı.
????? Gerçi ben de ilk önce "google" sordum ama net ve güvenilir bir bilgiye ulaşamadım. Ben eski bir yöntem olan telefon joker hakkımı kullanarak eski hocalarımdan birini aradım. Hocam bana herkes tarafından kabul edilebilecek öyle bir kaynak verdi ki telefon joker hakkımın gerçekten hakkını almanın huzuruyla rahatladım.
????? Sorumuzun ya da sorunumuzun cevabını Bilim ve Teknik Dergisi'nin 1996 yılında yayınlanan haziran sayısında buldum ve bulduğum sonuç aslında beni çok şaşırtmadı. Ekonomik anlamda birçok gelişmiş ülkenin günümüzde başının belası Çin karşıma çıktı.
????? Birçoğumuzun başının belası olan sınavların ortaya çıkışı yani icat edilişinin öyküsü kısaca şöyle olmuş: Tarihçi Philip Dubois'ya göre, ilk sınav M.Ö 2200 yıllarında Çin'de uygulanmaktaydı. Her üç yılda bir, devlet memuru seçimi amacıyla uygulanan bu sınavla müzik, okçuluk, binicilik, güzel yazı yazma, aritmetik, askerlik, tarım ve coğrafya gibi alanlarda yeterlilik değerlendirmesi yapılıyordu.
????? Üç ayrı bölümden oluşan bu sınavların ilkinde, tümü erkek olan adaylar 24 saat boyunca, sınav uygulamalarının yapıldığı küçük bir evde kalıp, bir şiir yazarak ona uygun bir de beste yapıyorlardı. Bu sınavı geçebilenlerin oranı genellikle, başvuran aday sayısının %1'i ile %7'si arasında oluyordu.
????? Birinci aşamayı geçenlere, ikinci ve daha insafsız bir sınav uygulanıyordu. İkinci sınavın süresi üç gün üç gece sürüyordu. Bu sınava girenlerin de ancak %1'i ile %3'ü başarılı oluyor ve imparatorluğun başkenti olan Pekin'de üçüncü bir sınava giriyorlardı. Bunların da %3'ü kadarı devlet memuru olmaya uygun görülüyordu. Çin'de bu sınavların yapılmasına,1905 yılına kadar devam edilmiştir. 19.y.y İngiltere ve Fransa'da da devlet görevlileri için sınav uygulamaları yapılmaya başlandı.
????? İlk resmi sözlü sınavlar M.S. 1219'da Bolanya Üniversitesi'nde yapılmıştır. 1636'da Oxford Üniversitesi'nde de diploma derecesi vermek için sözlü sınav uygulamaları yapılmıştır. 19. y.y bireylerin zihinsel niteliklerine ve bunların ölçülmesine ilgi duyulmaya başlandı. Okullarda ve devlet örgütlerinde yazılı sınavların kullanılmasına İngiltere, Avrupa'nın birçok ülkesi ve ABD'de 1860'larda başlamıştır.
????? Sınavların kısa tarihçesinden de anlaşılacağı üzere ömür biter sınav bitmez. Lise giriş ve üniversite sınavlarına girecek öğrenciler, sadece sınava giren biziz diye düşünmeyin. Okuduğunuz okullardan mezun olup iş hayatına atıldıktan sonra da sınavlar yakanızı bırakmayacak.
????? Onun için en güzeli sınavları başınıza bela edenleri de öğrendikten sonra sınavlarınıza güzelce çalışın. Bu işten kurtuluş yok anlayacağınız.
?
?
?
?????????????????


???????? ???????? ???????? 4 Nisan 2013



Yönetici tarafından yazılan bu haber, 41504 defa okunmuştur.


YORUM YAZ


ece
allah bin belasını versin bıktık bu sınavlardan!!!!! sınavlar zor bıde hocaların çoğu kazık soruyo sonra azarı bize oluyo allah sınavı bulanın 1001 belasını versin AMİN
İnşallah allah hepinizin bealsını verir bu çocuklara bu kadar baskı yapılmaz. Ben bit öğrenci olarak her akşam yatmadan önce size beddua ediyorum çünkü sizden nefret ediuorum inşallah ahirette yanarsınız bende oradan sizi izlet gülerim allah belanızı verdin.
aynen
Öğretmen
Sınavların iyi bir rekabet ortamı oluşturulması açısından gayet mantıklı olduğunu düşünüyorum . Rekabetin olmadığı ortamlarda öğrenciler kendilerini koy veriyorlar. Sınav yapmıyorum dediğim vakit öğrencinin dersi dinleme potansiyeli düşüyor. Hem kendini hem çevresini rahatsız ediyor. Demem o ki sınavlar olmalı ? En azından öğrenci ben nerede ne kadarım , ne derece varım ? Sorularına cevap ararken öğrenmeyi de kendine şart koşar ? Her zaman çok çalışmaları dileğiyle . Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır ?
aleyna
sınavlardan nefret ediyorum hele düşük alınca
dursun
allah belasını versin , iyi ki ölmüşsün,
hatim
Ne yapan mezarını hatim mi indirecen
Kutay aycan
Philip Dubois mezarı nerde
sınavdan kaçan kullanıcı
münazaram var ve çok yardımcı oldun
defne
allah cezanı versin iyiki ölmüşsün
YOK
sınavları bulduğun için teşekkürler

YOK
yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa yeter artık adam semikropsun sennin yüzünden sınava girmek zorunda değiliz . sınav çocukların hayatını bozdu . eğer büyüyünce öğretmen olursam sınav yapıcam ama cevaplarını vericem çünkü kafamızı ve kafalarımızı senin yüzünden yormak kötü . seni öldüresim geliyo adam sırf icat ım olsun beni üstün görsünler diye demi . yalan mı . sen dünyanın en kötü adamısın amca ve ya adam . senin yüzünden herkes sınavdan bıktı . eğer karnemden düşük alırsam ortalamam düşerse seni öldürürüm adam duydun muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Sınavı bulanın 1001 belasını versin
Isimsiz
Sınavı bulan ve ilk okulu inşa eden orhan beye selamlar...
Ahmet
Allah bu sınavı bulanın belasını versin
Yazılıyı kim bulduysa allah onun 1001 türlü belasını versin




Yazılıyı kim bulduysa allah onun 1001 türlü belasını versin




miray
sınavı bulan kişinin allah bin bir cezasını versin.
Nes
HER SINAV AYRI BİR ZORLUK BARINDIRIYOR. ALLAH Ö?RETMENLERİ, SINAVLARI HAZIRLAYANLARI BİLDİ?İ GİBİ YAPSIN. VE SÖZLÜYE 100 VERMESİ GEREKTİ?İ YERDE 80 VEREN HOCAM G.BAYAR G....... TEMENNİSİYLE...
Kaan
Sınavı bulan kişinin allah bin bir türlü cezasını versin.O adam yüzünden azar ısıtıyor












Suat
E sinav da Guzel ben 13 yasindayim bugune kadar tum yazililardan 100aldim!!!!
çiçek
allah deneme sınavını kim bulmuşsa onun binbir türlü cezasını versin!!!!
açelya
sınavlardan nefret ediyorum bence bütün öğrenciler böyle düşünüyor sınavı bulan kişi neden buldu ne işine yarıyor puanı sen mi alıyosun azarı sen mi işitiyosun CANIMMMMMM
?Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ?EREFLİKOÇHİSAR ÇENGEL GAZETESİ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer KORİDOR Haberleri

Tümü

YAZARLAR

SON YORUMLANANLAR

EN ÇOK TIKLANANLAR

ilancomtr

Emekçioğlu

?.K.YEM

Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat

Hazır beton

Muammer'in Yeri




İzinsiz kopyalanamaz.

Adres : Çengel Gazetecilik - Matbacılık Ofset Tesisleri - Ekici Mah Ali Babacan Cad. Koçaş Pasajı No:16-20
Tel :0.312 687 1544
Faks : 0.312 687 1544
Bu site 0.109 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]
logo tasarım