23 Ekim 2019,?12:41 -?Anasayfa // Tefekkür Haberi yazdır
Kacarlı Tahsin Koçak
Aslen Kacarlı’nın Hacı Bekirler sülalesinden Mevlüt oğlu Tahsin Koçak (1919-2017), ilçemiz esnaflarından olup mutemed ve mazbut bir insandı....
??? Aslen Kacarlı’nın Hacı Bekirler sülalesinden Mevlüt oğlu Tahsin Koçak (1919-2017), ilçemiz esnaflarından olup mutemed ve mazbut bir insandı.
??? Mutemedliği ile güvenilir; mazbutluğu ile derli toplu, düzenli, düzgün, sağlam olduğunu anlatmak istedim. Bunlara bir de mütedeyyin olmasını yani dinine bağlı ve dindar olmasını da ilave etmemiz lazım.
??? Evi, eskinin polis karakolu alt tarafında idi. Evinin sırt tarafında amcaoğlu Hasan Koçak’ın (Hasan Çavuş) evi, tam karşısında ise ağabeyi Tevfik Koçak’ın evi vardır. Ailecek sessiz ve sakin insanlardır.
??? Kacarlı’lı baba Mevlit ve anne Ayşe’den olma Ömer, Tevfik, Abdullah ve Ayşe isminde kardeşleri var.
??? Tahsin Amcamızı, biraz irice ve topluca olup, uzuna yakın boyu ve onu daha da iri ve uzun gösteren paltosu ve bir ömür boyu giydiği fötr şapkası ile hatırlıyoruz. Yolda; sağa sola pek bakmaz, dili âdeta zikir çekercesine meşgul, başı hafif öne eğik yürürdü. İnsanlara selâm verir, hâl hatır sorar, yakından ilgilenir, dedikoduyu sevmez ve yaptırmaz. Kimseye lakabı ile anmaz, yanında anıldığında ise uyarırdı. Cenaze namazlarına iştirak eder, taziyeyi ihmal etmez, gittiğinde de Kur’ân’dan âşir yani kısa sure ya da birkaç ayet okur.
??? Aşir nedir, derseniz kısaca şöyle diyelim ki rahmetli Tahsin Amcamıza duaya vesile olsun:
??? Bir şeyin on parçada biri, onuncu. Kur’ân-ı Kerîm’in bir bölümü. Kur’an-ı Kerîm’in tamamı altı yüz sahifedir. Her biri yirmi sahifelik otuz cüze ayrılmış, her cüz de kendi içinde beşer sayfalık, dört hizbe bölünmüştür. Her hizipte on parça vardır. Yarım sahife tutarında olan bu parçaların her birine “âşir? denir. Her âşirde de beşte bir anlamına gelen “humus? vardır. İşte âşir okuyan, Kur’ân-ı Kerîm’den bu onda birlerden birisini veya yaklaşık on ayet kadar okuduğu için bu ad verilmiştir.
??? Oğlu Yaşar’a yaptığı şu vasiyeti, aslında hepimize bir nasihattir: “ Zenginin düğününe de cenazesine de giden çok olur. Sen fakirin de düğününü ve cenazesini ihmal etme, git.?
??? İlk hanımından Muazzez isimli kızı vardır. İkinci hanımı Osman kızı Firdevs Teyze (1928-2018), sessiz sakin bir ev hanımıdır. Meliha, Ganime Temime, Dursun (1959-2008), Songül, Yaşar, isimli çocukları vardır. Dursun’un erken vefatı sevenleri üzmüştür.
??? İlçemizin eski ve tanınmış sarraflarından rahmetli Kemal Koçak’ın hem amcası ve hem de kayınpederidir.
??? İyi ve çalışkan bir çiftçi olan Tahsin koçak, tarla zamanı köyde ekinleri ile fazlasıyla meşgul olur ve mahsulünü şükrederek alır. Çarşıda hırdavat dükkânı vardı ama veresiye defteri yoktu, Tahsin amcanın. İş yeri, Belediye İşhanı’na yakın olup, vakit namazlarında hocanın olmadığı zamanlarda İş Hanındaki mescidde imamlık yapar, Cuma hutbesi okur namazını kıldırırdı. Yarım hafız olarak bilinir. Alışverişte pazarlığı sevmeyen prensip sahibi bir şahsiyettir.
??? Sonraki yıllarda dükkânını eskinin garaj yolundaki kendi mekânına taşıdı, oğulları o mekânı uzun yıllar işletti.
?? 24 Ekim 2019
Yönetici tarafından yazılan bu haber, 757 defa okunmuştur.
YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİ?TİR.

Diğer Tefekkür Haberleri
Tümü
Cıngıllı Dede Yiğit
?ereflikoçhisar’ın sessiz ve sakin esnaflarından Dede Yiğit...
?ereflikoçhisar’ın sessiz ve sakin esnaflarından Dede Yiğit...
YAZARLAR
-
MUSTAFA YÜCEL
Davet edilmedim
SON YORUMLANANLAR
-
Emekli olan Öğretmenlere şeref belgesi verildi
Emekli olan Öğretmenlere şeref belgesi verildi...
-
8 ay oldu bir arpa boyu yol almadılar
Aliuşağı Sakinleri: Verilen söz tutulsun...
-
Beyin kanamasından öldü
İstanbul’da polis memuru olarak görev yapan Egemen Kutlu Yıl...
-
Uğur Işılak Kültür Merkezi açıldı
?ereflikoçhisarlı olmaktan gurur duyuyorum...
-
Unutulan, hizmet alamayan bir ?ereflikoçhisar
Unutulan, hizmet alamayan bir ?ereflikoçhisar...
ilancomtr
Emekçioğlu

?.K.YEM

Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat

Hazır beton

Muammer'in Yeri
