25 Aralık 2019,?13:30 -?Anasayfa // KORİDOR Haberi yazdır

2018 PISA Raporu

“Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı? olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından...

  • Facebook Paylaş


  • Twitter Paylaş


“Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı? olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır.


PISA,? 2000 yılında uygulanmaya başlamıştır. Üçer yıllık dönemler hâlinde uygulanan araştırmaya ülkemiz, ilk kez 2003 yılında katılmıştır. PISA’da; çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi değişik soru türleri kullanılmaktadır. Ülkemizde PISA araştırması, Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. 2018 yılı PISA sonuç raporu kamuoyuna duyuruldu.

Dünyada 79 ülkeden 600 bin öğrencinin katıldığı PISA 2018 sonuçlarına göre, ülkemiz test yapılan 79 ülke içinde her ne kadar orta sıraların üstlerine çıksa da Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 37 ülkeleri arasında 31. sırada yer aldı.

PISA testi; Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her üç yılda bir düzenleniyor ve 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri ölçüyor. 2018 yılında Türkiye’de 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 73’ünü temsil eden 186 farklı okuldan 6 bin 890 öğrenci PISA testine girdi.

Türkiye daha önceki PISA sonuçlarında olduğu gibi yine tüm alanlarda OECD ortalamasının altında kaldı. Her ne kadar 2015 sonuçlarına göre Türkiye’deki öğrencilerin puanlarında yükseliş yaşansa da PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye “okuma, matematik ve fen bilimi? alanlarının tamamında OECD ortalamasının altında yer aldı.

PISA kapsamında öğrenciler “okuma, matematik ve fen? alanlarında verdikleri yanıtlara göre 1’den 6’ya kadar gruplara ayrılıyorlar ve en üst düzey “5 ve 6. seviye? olarak tarif ediliyor. Rapora göre Türkiye’de öğrencilerin sadece küçük bir kısmı bir alanda yüksek (5 ve 6 seviyesinde) başarı göstermiş.

PISA 2018 sonuçları, 2015’e göre kısmi bir iyileşme gösterse de, 15 yaşındaki öğrencilerin önemli bir oranının hala eğitimde temel becerilerden yoksun olduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada; okuma becerilerinde üst düzeyde (düzey 5 ve 6) yeterlilik gösteren çocukların oranı 2012 yılında yüzde 4,3 iken, 2015’te bu oran yüzde 0,6’ya gerilediği, 2018’de ise yüzde 3,3 olduğuna yer verilerek, bu alanda OECD ortalaması (yüzde 9) Türkiye’nin üç katı olduğuna dikkat çekiliyor.

Türkiye’de sosyoekonomik olarak avantajlı öğrencilerin dezavantajlı olanlara göre okuma alanında 76 puan daha fazla aldığına işaret edilen açıklamada “Türkiye’de avantajlı öğrencilerin yüzde 9’u, dezavantajlı öğrencilerin yüzde 1’i okuma becerilerinde yüksek başarı gösteriyor.

Rapora göre Türkiye’de öğrencilerin içinde bulunduğu sosyoekonomik düzey ile okul başarıları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Sosyoekonomik olarak en üst yüzde 25’lik dilimde yer alan öğrencilerin ortalama okuma puanı 513 iken en alt yüzde 25’lik dilimde olanların 437 olmuştur.

PISA 2018 sonuçları öğrencilerimizin okuma becerilerinde, matematik ve fen bilimlerinde en basit düzeyde bilgiye sahip olmayı sürdürdüğünü göstermektedir.

Uzmanların üzerinde ittifak ettiği husus; öğrencilerin başarısızlığının altında yatan nedenlerden biri, bilgiyi öğrenen çocukların bunu nasıl kullanacağını bilmiyor olması geliyor. PISA bilgiyi değil, bilginin yaşam koşullarına nasıl uyarladığını, nasıl akıl yürütüldüğünü ölçüyor. Burada hemen akla müfredat geliyor olsa da öğretmen faktörü önemli.? Öğretim yöntemi önemli. Var olan müfredatla da öğretmenlerin akıl yürütmeye dayalı yaratabilecekleri etki var.

Dolayısıyla; bir ülkenin ekonomik kalkınması o ülkenin eğitim seviyesinin kalitesiyle ilişkilidir.


? 26 Aralık 2019



Yönetici tarafından yazılan bu haber, 724 defa okunmuştur.


YORUM YAZ


Kıvırcık
Yazılarınızda, sayısal verilere aşırı derecede yer veriyorsunuz. Yerelde bu kadar spesifik bilgiye meyleden bir okuyucu kitlesi olduğunu sanmıyorum.
Diğer taraftan oluşturduğunuz farkındalık için teşekkür ederiz.
?Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ?EREFLİKOÇHİSAR ÇENGEL GAZETESİ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer KORİDOR Haberleri

Tümü

YAZARLAR

SON YORUMLANANLAR

EN ÇOK TIKLANANLAR

ilancomtr

Emekçioğlu

?.K.YEM

Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat

Hazır beton

Muammer'in Yeri




İzinsiz kopyalanamaz.

Adres : Çengel Gazetecilik - Matbacılık Ofset Tesisleri - Ekici Mah Ali Babacan Cad. Koçaş Pasajı No:16-20
Tel :0.312 687 1544
Faks : 0.312 687 1544
Bu site 0.137 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]
logo tasarım